>> خواص خوراکیها >> خواص سبزیجات >> خواص ریحان

خواص ریحان

خواص ریحان


" ریحان " کلمه ای عربی و به معنی " گل و سبزه " است که معادل این لغت در فارسی " اسپرغم " گفته می شود. ریحان گیاه بوته ای یک ساله ای است که معمولاً طول آن بین 20 تا 45 سانتیمتر است و دارای عطر و بوی مطلوبی است. رنگ ساقه ی بوته ی ریحان سبز تند است و دارای برگ های منظم و بیضی شکل است .

گل های ریحان به رنگ سفید یا صورتی در ماه های مرداد یا شهریور به شکل خوشه در انتهای ساقه ی ریحان ظاهر می شوند و پس از چندی از همین گل ها تخم ریحان حاصل می گردد. دو نوع ریحان وجود که یک نوع آن برگ های سبز و نازکی دارد و نوع دیگر برگ های بنفش رنگ دارد. گیاه ریحان بومی هند است.

این گیاه هیچ گونه ترشح زیان آوری ندارد و تمام بخش های آن مثل برگ ، گل و حتی ساقه آن بسیار معطر و خوشبو است. از این رو در تمام دنیا به عنوان یک طعم دهنده و عطر دهنده به غذا مورد استفاده قرار می گیرد. در مصر ، زنان گل های ریحان را در استراحتگاه افراد مورد علاقه شان می ریزند ولی در مالزی ریحان را در محل دفن مرده ها می کارند .

در مولداوی رسمی وجود دارد که هنوز هم پا برجاست و آن این است که یک مرد زن مورد علاقه اش را با قبول دسته ای ریحان از او انتخاب می کند. پزشکان قدیم به سختی اثر درمانی ریحان را قبول می کردند و بیشتر آنها عقیده داشتند که ریحان گیاهی سمی و خطرناک است. در ایران نیز افسانه ای در مورد ریحان وجود دارد، بدین شرح که : « گویند اسپرغم پیش از انوشیروان نبود. روزی انوشیروان بارعام داده، و به دیوان قضاوت نشسته بود.

ناگاه ماری بزرگ از زیر تخت درآمد. حاضران را از دیدن او ترس به هم رسید. قصد او کردند، شاه فرمود بگذارید شاید شکایتی داشته باشد. به دنبال او برفتند تا به کنار چاهی رسیدند. مار بر کنار چاه حلقه زد، آنگاه به درون رفت و برآمد، چون در آن چاه نگاه کردند، ماری دیدند مرده افتاده و عقربی نیش بر او بند کرده، نیزه ای از بالای چاه بر پشت عقرب فرو برودند و همچنان به نزدیک شاه آوردند و شاهنشاه را از حال مار و نیش عقرب آگاه ساختند.

چون یک سال بگذشت، هم در آن روز شاه نشسته بود و به شکایات مردم رسیدگی می کرد. همان مار به نزدیک سریر آمد و از دهن خود قدری تخم سیاه بریخت و برفت. شاه فرمود آن تخم را کاشتند.

از آن تخم اسپرغم بر آمد و انوشیروان که پیوسته زکام داشت از بوییدن و خوردن آن زکامش برطرف شد. شکی نیست که این داستان به این شکل صحت ندارد ولی بعید نیست که بذر را یکی از شاکیان که به حق خود رسیده بود، به عنوان هدیه آورده باشد.» ,خواص سبزیجات، خواص میوه جات ،خواص خوراکیها،سبزیجات فواید و خواص درمانی ریحان: ریحان گیاهی معطر و بادشکن است. اگر چه بیشتر به عنوان سبزی خوردن یا طعم دهنده به غذا، مورد استفاده قرار می گیرد

ولی خواص درمانی خاصی هم دارد که از آن جمله :

1) ریحان آرامش دهنده ی اعصاب است و برای درمان سردردهای عصبی بسیار مؤثر است.

اگر 20 تا 50 گرم ساقه ی ریحان که دارای برگ و گل است را در یک لیتر آب جوش بریزید و 12 دقیقه دم کنید . سپس آن را صاف و شیرین نمایید و پس از هر غذا 1 فنجان بنوشید که غم و اندوه و افسردگی را برطرف می کند.

2) ریحان گیاهی نشاط آور است. دم کرده ی 50 گرم ریحان که شیرین شده باشد پس از هر غذا برای معالجه ی سردردهای یک طرفه ( میگرن ) و سردردهای عصبی مفید است . حتی استنشاق بوی ریحان له کرده سردردهای ناشی از سفر را برطرف می کند.

3) دم کرده ی 50 گرم ریحان که با عسل شیرین شده باشد برای برطرف کردن گلودرد و آنژین مؤثر است. برای درمان آسم نیز می توان جوشانده ی غلیظی از ریحان تهیه کرد و روزی چند مرتبه دهان را با آن شستشو داد. جوشانده ی سرد آن نیز تب بر است. پس در بیماری های تورمی گلو و سرما خوردگی حتماً از ریحان استفاده کنید.

4) دانه ی ریحان نیز به علت داشتن لعاب فراوان نرم کننده است و در رفع ورم کلیه و ترشحات زنانگی مفید است.

5) ریحان ضد دل پیچه است ، پس چه خوب است افرادی که دستگاه گوارش حساس دارند و سریع نفخ می کنند با غذا ریحان مصرف کنند.

6) ریحان در درمان اسهال هم مؤثر است . خوردن تخم بو داده ی ریحان برای درمان اسهال اثر شفا بخش دارد.

7) جوشانده ی ریحان گرفتگی دستگاه گوارش را رفع می کند و ضد تهوع و استفراغ است.

8) اسانس ریحان که بازیلیک نام دارد ، بسیار معطر و ضدعفونی کننده ی دستگاه گوارش است و بوی سیر و پیاز را از دهان می برد. به همین دلیل یک پای ثابت نان و کباب، ریحان تازه است.

9) ریحان میکروب اسهال و وبا را می کشد و بوی آن پشه و مگس را فراری می دهد . ریحان را در باغچه ی منزل خود بکارید تا به این ترتیب با حشرات مزاحم مبارزه کنید.

10) به نظر می رسد که دانه ی ریحان برای رفع اثر زهر مارگزیدگی ، هم بصورت خوراکی و هم اگر به روی محل زخم گذاشته شود، مؤثر است. عقیده ای هم وجود دارد که ریحان می تواند زگیل را درمان کند.

نظر بزرگان در مورد ریحان در حدیث است که امام صادق ( ع ) فرمود: ریحان سبزی پیامبران است و بدانید که هشت خاصیت در آن وجود دارد:

1- غذا را گوارا می کند.

2- منفذها را باز می کند.

3 و 4- دهان و باد گلو را خوشبو می سازد.

5- اشتها را به غذا افزایش می دهد.

6- مرض را از بین می برد.

7- شخص را از بیماری جذام ایمن می گرداند.

8- وقتی ریحان در شکم آدمی قرار گیرد، همه ی امراض را ریشه کن می سازد.

در حدیث دیگر، امام کاظم ( ع ) فرمود : ریحان مرض سل را از بین می برد.





تعداد بازدید از این مطلب: 877


آخرین مطالب مشابه

ریواس

ریواس گیاهی است مسرت بخش که اشتها را صاف می کند باید در خوردن این گیاه مفید حد اعتدال را رعایت کنید در ریشه ی ریواس خواص بسیاری ...


جزئیات و گالری تصاویر

هویج

هویج داروی بینایی هویج گیاهی است دو ساله دارای ریشه راست و ساقه بی کرک که نوع پرورش یافته آن در اکثر نقاط زمین کشت می شود . قسمت ...


جزئیات و گالری تصاویر
 دنیای ایرانیان
مطالب برگزیده
* عسل، طول عمر را زیاد می‌کند * روش تهیه‌ زرشک‌پلو با مرغ و 12 راز خوشمزه‌تر شدن آن * کبد چرب * گلابی * اعمال شبهای دهه ی آخر ماه رمضان * بقعه های اردبیل * دانستني هایی درباره لوازم آرايشی که باید بدانید * سخنان زیبا و آموزنده الهی قمشه ای * رول بستنی چیست * خواص میوه دراگون - میوه دراگون در بستنی هزارمزه * طرز تهیه موهیتو * بوپرنورفین * پارک ژوراسیک * راههاهی جلوگیری از خشکی دهان * یک تقویت کننده عالی برای ابروهای تان درست کنید * اعمال مشترکه ماه شعبان * پیام های بهداشتی برای پیشگیری از آنفلوانزا * اعمال روز پنج شنبه * 7 عادتی که روی پوست خط می اندازند * کسرول سبزیجات ( غذای گیاهخواران ) * مطالب پر از احساس * میدان ارگ * با نور خورشید لاغر شوید! * خواص میوه خربزه یا بطیخ * کوچکترین هواپیمای بدون سرنشین + عکس * پسر ۷ ساله‌ای که اندازه گوگل می‌داند! * اینترنت مارکتینگ * قرص سیر چه تاثیری بر فشار خون دارد؟ * آموزش چک کردن ایمیلهای yahoo با OutLook * طرز تهیه موس نارگیلی یک دسر مقوی * طرز تهیه باقالی قاتق غذای گیلانی *  خواص داروئی باقلا * ده دلیل برتری اندروید بر iOS * سس شکلات هرشیز * شاه‌دانه * دسر برنج و نارگیل * خواص سیب * لیموناد صورتی با تکه های ژله * خواص آلبالو * انواع ماسک صورت جهت انواع پوست * ارزش غذایی بستنی * 15 ماده غذایی برای کم نشدن آب بدن * انگور * کاربرد آگار آگار در صنایع غذایی - روش استفاده از آگار آگار * آیا می دانید ؟ * لیموناد تمشکی * ضايع كردن نماز * عرق کاسنی و خواص آن * پیتزا سبزیجات در سبک ناتورالیسم * موزه فرش ایران * هنر فهميدن * دانستنی هایی درباره مودم های جیبی وایمکس ایرانسل * سخنان شیهد مطهری * چرا آب میوه ها مضر هستند؟ * انار، معجزه انار در درمان بیماری‌های التهابی * طرز تهیه ی خورشت قرمه سبزی * علائم هشدار دهنده ی تومور مغزی * طرز تهیه جواهر پلو * با اصول اولیه رنگ کردن مو آشنا شوید * شامپوی تریاک و ادکلن افیونی در بازار * در شب سال نو زیباتر به نظر برسید * خواص انار * میوه های مفید برای سلامت کبد و کلیه ها * طرز تهیه آب انگور و هویج * خواص شاهدانه * آموزش و طرز تهیه کباب کوبیده * نکاتی برای جوان ماندن پوست * سیب زمینی * طرز تهیه ماهى و سبزيجات در فر برای شب عید * هویج گیاهی خون ساز