>> آشپزی و تغذیه >> نوشیدنیها >> شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم

شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم

شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم


شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم خاکشیر فصل گرما که فرا می ‌رسد مصرف نوشیدنی ‌های خنک نیز زیاد می‌ شود. معمولا جوان ترها برای رفع عطش، آب معدنی، نوشابه، ماءالشعیر و آبمیوه‌ های صنعتی امروزی را می‌ پسندند، ولی قدیمی ‌ترها مصرف انواع شربت‌ های خانگی و گیاهی را به نوشیدنی‌ های صنعتی ترجیح می ‌دهند. شربت خاکشیر، تخم شربتی، سکنجبین و... از جمله نوشیدنی ‌های سنتی و وطنی هستند که قدیمی‌ ها نوشیدن آن ها را برای رفع عطش و خنک شدن بسیار کارساز می ‌دانند. آن ها معتقد هستند شربت این گیاهان با تعادل در تعریق بدن از گرمازدگی جلوگیری می‌ کند و می ‌تواند برای مدت زیادی آب بدن را تامین کرده و فرد را از تشنگی مفرط مصون دارد.

یکی از این گیاهان خاکشیر است:

خاکشیر دو نوع دارد: یکی تلخ که دانه‌ های آن ریز و رنگ آن مایل به قرمز است و گونه دیگر شیرین که دانه‌ های آن بزرگ ‌تر و رنگ آن قرمز تیره است البته به اعتقاد برخی متخصصان این دو نوع خاکشیر از یک گیاه به وجود می ‌آیند و تغییر رنگ شان به خاطر کهنگی یا تازگی‌ شان است. دانه‌ های خاکشیر ضد عفونی ‌کننده، ضد انگل و تب‌ بر هستند و به رفع التهاب کلیه کمک می ‌کنند. این دانه‌ ها با کمی شکر، گلاب و آب سرد بسیار ملین و خنک بوده و از سرگیجه، تب، بی حالی، تهوع و بی ‌اشتهایی ناشی از گرمازدگی می ‌کاهند. شربت خاکشیر همچنین مقوی معده و هاضمه بوده، اشتها و میل جنسی را زیاد می ‌کند و مصرف آن در دوران بارداری بسیار مفید است. دانه‌ های خاکشیر وقتی در مجاورت آب قرار می ‌گیرند می ‌توانند چندین برابر وزن خود آب جذب کرده و متورم شوند. در نتیجه این دانه‌ ها آب زیادی را در بدن نگه داشته و وقتی بدن به تعریق افتاده و با کمبود آب مواجه می‌ شود از ذخیره ی آب آن ها استفاده می ‌کند بنابراین مصرف این شربت را در روزهای گرم سال و در ساعات اوج گرما که مجبور به خروج از منزل هستید یا اگر به گرما حساسیت دارید توصیه می ‌کنیم.
شربت سکنجبین

از نوشیدنی‌ های دیگری که اغلب قدیمی ‌ها از آن استفاده می ‌کنند شربت سکنجبین است. این شربت وطنی دارای طبیعت سرد و خنک بوده و تمام منافع سرکه را دارد و به صفرابر مشهور است. هنگامی که شربت سکنجبین را با یخ خنک کرده و به همراه خیار رنده شده بنوشند تشنگی را رفع و از التهاب ناشی از گرما می‌ کاهد. بنابراین اگر مثل گذشته از مهمانان خود با شربت خاکشیر، سکنجبین یا تخم‌ شربتی پذیرایی کنید در حق آن ها محبت فراوانی کرده‌ اید. البته ناگفته نماند که این شربت ‌‌های وطنی بسیار چاق‌ کننده هستند. از این رو مصرف بدون شکر آن ها را به افراد چاق و دیابتی توصیه می‌ کنیم.

شربت آبلیمو

یکی از شربت‌هایی که از قدیم در فصل گرم مورد مصرف قرار می‌گرفته، شربت آب‌لیمو است. پایه اصلی این شربت، عصاره لیموترش است که با آب رقیق می‌شود و همراه مقدار کمی قند یا شکر مورد مصرف قرار می‌گیرد. آب‌لیمو را به تنهایی نباید مصرف کرد زیرا آب‌لیموی رقیق نشده روی مینای دندان تأثیر می‌گذارد و باعث تخریب آن می‌شود. بنابراین بهتر است چه در غذا و چه در سالاد حتماً قبل از استفاده، آب‌لیمو را رقیق کنید. جالب است بدانید که شربت آب‌لیمو جلوی گرمازدگی و عطش را می‌گیرد و مصرف آن در ماه‌های گرم و در مسافرت‌ها، به خصوص مسافرت‌های دریایی، بسیار مناسب است. شربت آب‌لیمو زیانی ندارد و مصرف آن در هر سنی توصیه می‌شود. آب‌لیمو خواص متعدد دیگری هم دارد که عبارتند از ضد تصلب شرایین، کاهش‌دهنده کلسترول، ضد برخی سموم از جمله تریاک، ضدتب و ضد کمبود ویتامین C.

تخم شربتی

جالب است بدانید که تخم شربتی دانه گیاه ریحان خوراکی است. این دانه‌ها درشت‌تر از خاکشیر و سیاه رنگ هستند. وقتی تخم شربتی داخل آب ریخته می‌شود، روی آن لایه‌ای ژله‌ای تشکیل خواهد شد. شربت آن ضد گرمازدگی و ضد عطش است و می‌توان گفت تخم شربتی و خاکشیر تقریباً خواص یکسانی دارند. در ضمن، خاکشیر و تخم شربتی خاصیت مسهل و ملین داشته و مصرف آن‌ها برای جلوگیری از یبوست که در تابستان شایع می‌شود، مناسب‌تر است. عرق بیدمشک بیدمشک نوعی بید است ولی این درخت در اول بهار و قبل از آنکه برگ بدهد، گل‌های زیبا و خوشبویی دارد. عرق بیدمشک از گل‌های این نوع بید که در ارومیه بسیار زیاد است، تهیه می‌شود. گاهی از عرق بیدمشک بدون رقیق کردن استفاده می‌شود که خواصی نظیر تقویت‌کننده، آرام‌بخش، ضد گرمازدگی و مقوی قلب دارد. گاهی نیز به صورت شربت آن را رقیق و مقداری شکر به آن اضافه می‌شود. عرق بیدمشک علاوه بر ضد عطش بودن، خاصیت آرام‌بخشی و تقویت قلب نیز دارد و مطالعه‌های اخیر خواصی را که از قدیم به تجربه به آن نسبت می‌دادند، از نظر علمی به اثبات رسانده‌اند.

گلاب

گلاب در حقیقت نوعی عرق گیاهی است که از گلبرگ‌های چند نوع گل محمدی تهیه می‌شود. گلاب ایرانی که به ویژه در ناحیه قمصر کاشان تهیه می‌شود، بسیار معروف است. گلاب که همان اسانس گل محمدی است، خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله می‌توان به ضد اسهال، ضد التهاب، افزایش‌دهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، خلط‌آور، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد. در ضمن، گلاب به برخی محصولات مثل فالوده، بستنی یا برخی شربت‌ها افزوده می‌شود. گاهی نیز خود گلاب به شکل رقیق به حالت شربت به مصرف می‌رسد. این مایع در عین حال که خواص نامبرده را دارد در پیشگیری از عطش و گرمازدگی هم موثر است. گلاب که همان اسانس گل محمدی است، خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله می‌توان به ضد اسهال، ضد التهاب، افزایش‌دهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، خلط‌آور، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد . غیر از این نوشیدنی ها، در فصل تابستان از بقیه میوه‌ها هم برای تأمین آب بدن می‌توان کمک گرفت. طالبی، خربزه و هندوانه جلوی گرمازدگی و عطش را می‌گیرند و آلبالو، هلو و آناناس نیز از میوه‌هایی هستند که هم به شکل طبیعی و هم به شکل عصاره و رقیق‌شده می‌توانند در روزهای گرم تابستان مفید باشند. توجه: از آن جا که این روزها شربت ‌های سنتی توسط برخی دستفروشان در گوشه و کنار خیابان‌ ها در شرایط کاملا غیر بهداشتی با یخ‌ ها و آب آلوده تهیه و عرضه می ‌شوند بنابراین بهتر است این شربت ‌ها را به صورت خانگی تهیه و برای خارج از منزل همراه ببرید.





تعداد بازدید از این مطلب: 956


آخرین مطالب مشابه

 دنیای ایرانیان
مطالب برگزیده
* سالاد مرغ و ذرت * تسکین میگرن با استفاده از مرزنجوش * زولبیا و بامیه * بهترین ماسک برای پوست های چرب و جوش دار * بدون رژیم های غذایی سخت وزن تان را کاهش دهید * اعمال مخصوصه ماه شعبان * متن های زیبا و فوق العاده (1) * طرز تهیه بستنی رولی * زیارت حضرت رسول (ص)در روز شنبه * انار، معجزه انار در درمان بیماری‌های التهابی * واقع بینی های قبل از ازدواج * اس ام اس و پیامک عاشقانه * علائم هشدار دهنده ی تومور مغزی * باورهاي درست و اشتباه در مورد مراقبت از پوست * اس ام اس روز مادر * موزه مردم‌شناسی اردبیل؛ دریای فرهنگ و هنر ایرانی * انگور * چرا خدا مردها را خلق کرد؟ (طنز) * چطور از زخم محل جراحی مراقبت کنیم؟ * یک برنامه غارنوردی برای مسافران خوزستان * باقالا و خواص آن * جلوگیری از شل شدن پوست بعد از کاهش وزن * دانستنیهای قبل از عاشق شدن * چگونه بخوابم؟ * خواص کاکائو - خواص درمانی کاکائو * اس ام اس شهادت حضرت فاطمه سلام الله علیها * چربی خون و راه های کاهش * خواص انجير خشك * راههای شخصیت شناسی نامزد * بستنی رولی - بستنی تایلندی * بستنی چیست؟ * خواص آناناس * طرز تهیه ته چین دولایه * با یک کلیک دسکتاپ خود را قفل کنید + آموزش * کاخ سعد آباد - تهران * دستور تهیه نازخاتون از غذاهای محلی ایران * هلو * آگار آگار چیست؟ * طرز تهیه ی املت مکزیکی * 10 عادت غلطی که به قلب آسیب می زنند * پانچ آناناس و لیمو * پنهان‌سازی خودکار داک بدون وقفه * قرص سیر چه تاثیری بر فشار خون دارد؟ * برج آزادی تهران * لیموناد توت فرنگی * كاخ موزه نياوران * پیشگیری از سرطان؛ اصول و شیوه های کلی * شکلات TWIX * خواص درمانی شلیل * انتقال بیماری از حیوانات خانگی * طرز تهیه دمی گوجه * طرز تهیه فيله سالمون مخصوص شب عید * اعمال شبهای دهه ی آخر ماه رمضان * بستنی رولی - دستگاه بستنی ساز رولی * کرفس کوهی؛ ضد فشار و چربی خون * سریع ترین راه برای تسکین دندان دردچیست؟ * معرفی هادرد دیسک 4 ترابایتی * اس ام اس عاشقانه تبریک نوروز * خواص میوه دراگون - میوه دراگون در بستنی هزارمزه * صفحه کلید و ماوس Wireless چگونه کار می کند؟ * جلوگیری از کپک زدن آبلیمو و آبغوره * در مورد جوش چه میدانید؟ * اس ام اس خنده دار روز مرد * شیرینی آردی برای نوروز * کلرپروپامید * سخنان شیهد مطهری * تخمه‌ی کدو * 7 غذای عضله ساز برای مردان * روغن کرچک برای تسکین آرتروز * جملات عاشقانه و احساسی(1)