>> آشپزی و تغذیه >> نوشیدنیها >> شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم

شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم

شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم


شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم خاکشیر فصل گرما که فرا می ‌رسد مصرف نوشیدنی ‌های خنک نیز زیاد می‌ شود. معمولا جوان ترها برای رفع عطش، آب معدنی، نوشابه، ماءالشعیر و آبمیوه‌ های صنعتی امروزی را می‌ پسندند، ولی قدیمی ‌ترها مصرف انواع شربت‌ های خانگی و گیاهی را به نوشیدنی‌ های صنعتی ترجیح می ‌دهند. شربت خاکشیر، تخم شربتی، سکنجبین و... از جمله نوشیدنی ‌های سنتی و وطنی هستند که قدیمی‌ ها نوشیدن آن ها را برای رفع عطش و خنک شدن بسیار کارساز می ‌دانند. آن ها معتقد هستند شربت این گیاهان با تعادل در تعریق بدن از گرمازدگی جلوگیری می‌ کند و می ‌تواند برای مدت زیادی آب بدن را تامین کرده و فرد را از تشنگی مفرط مصون دارد.

یکی از این گیاهان خاکشیر است:

خاکشیر دو نوع دارد: یکی تلخ که دانه‌ های آن ریز و رنگ آن مایل به قرمز است و گونه دیگر شیرین که دانه‌ های آن بزرگ ‌تر و رنگ آن قرمز تیره است البته به اعتقاد برخی متخصصان این دو نوع خاکشیر از یک گیاه به وجود می ‌آیند و تغییر رنگ شان به خاطر کهنگی یا تازگی‌ شان است. دانه‌ های خاکشیر ضد عفونی ‌کننده، ضد انگل و تب‌ بر هستند و به رفع التهاب کلیه کمک می ‌کنند. این دانه‌ ها با کمی شکر، گلاب و آب سرد بسیار ملین و خنک بوده و از سرگیجه، تب، بی حالی، تهوع و بی ‌اشتهایی ناشی از گرمازدگی می ‌کاهند. شربت خاکشیر همچنین مقوی معده و هاضمه بوده، اشتها و میل جنسی را زیاد می ‌کند و مصرف آن در دوران بارداری بسیار مفید است. دانه‌ های خاکشیر وقتی در مجاورت آب قرار می ‌گیرند می ‌توانند چندین برابر وزن خود آب جذب کرده و متورم شوند. در نتیجه این دانه‌ ها آب زیادی را در بدن نگه داشته و وقتی بدن به تعریق افتاده و با کمبود آب مواجه می‌ شود از ذخیره ی آب آن ها استفاده می ‌کند بنابراین مصرف این شربت را در روزهای گرم سال و در ساعات اوج گرما که مجبور به خروج از منزل هستید یا اگر به گرما حساسیت دارید توصیه می ‌کنیم.
شربت سکنجبین

از نوشیدنی‌ های دیگری که اغلب قدیمی ‌ها از آن استفاده می ‌کنند شربت سکنجبین است. این شربت وطنی دارای طبیعت سرد و خنک بوده و تمام منافع سرکه را دارد و به صفرابر مشهور است. هنگامی که شربت سکنجبین را با یخ خنک کرده و به همراه خیار رنده شده بنوشند تشنگی را رفع و از التهاب ناشی از گرما می‌ کاهد. بنابراین اگر مثل گذشته از مهمانان خود با شربت خاکشیر، سکنجبین یا تخم‌ شربتی پذیرایی کنید در حق آن ها محبت فراوانی کرده‌ اید. البته ناگفته نماند که این شربت ‌‌های وطنی بسیار چاق‌ کننده هستند. از این رو مصرف بدون شکر آن ها را به افراد چاق و دیابتی توصیه می‌ کنیم.

شربت آبلیمو

یکی از شربت‌هایی که از قدیم در فصل گرم مورد مصرف قرار می‌گرفته، شربت آب‌لیمو است. پایه اصلی این شربت، عصاره لیموترش است که با آب رقیق می‌شود و همراه مقدار کمی قند یا شکر مورد مصرف قرار می‌گیرد. آب‌لیمو را به تنهایی نباید مصرف کرد زیرا آب‌لیموی رقیق نشده روی مینای دندان تأثیر می‌گذارد و باعث تخریب آن می‌شود. بنابراین بهتر است چه در غذا و چه در سالاد حتماً قبل از استفاده، آب‌لیمو را رقیق کنید. جالب است بدانید که شربت آب‌لیمو جلوی گرمازدگی و عطش را می‌گیرد و مصرف آن در ماه‌های گرم و در مسافرت‌ها، به خصوص مسافرت‌های دریایی، بسیار مناسب است. شربت آب‌لیمو زیانی ندارد و مصرف آن در هر سنی توصیه می‌شود. آب‌لیمو خواص متعدد دیگری هم دارد که عبارتند از ضد تصلب شرایین، کاهش‌دهنده کلسترول، ضد برخی سموم از جمله تریاک، ضدتب و ضد کمبود ویتامین C.

تخم شربتی

جالب است بدانید که تخم شربتی دانه گیاه ریحان خوراکی است. این دانه‌ها درشت‌تر از خاکشیر و سیاه رنگ هستند. وقتی تخم شربتی داخل آب ریخته می‌شود، روی آن لایه‌ای ژله‌ای تشکیل خواهد شد. شربت آن ضد گرمازدگی و ضد عطش است و می‌توان گفت تخم شربتی و خاکشیر تقریباً خواص یکسانی دارند. در ضمن، خاکشیر و تخم شربتی خاصیت مسهل و ملین داشته و مصرف آن‌ها برای جلوگیری از یبوست که در تابستان شایع می‌شود، مناسب‌تر است. عرق بیدمشک بیدمشک نوعی بید است ولی این درخت در اول بهار و قبل از آنکه برگ بدهد، گل‌های زیبا و خوشبویی دارد. عرق بیدمشک از گل‌های این نوع بید که در ارومیه بسیار زیاد است، تهیه می‌شود. گاهی از عرق بیدمشک بدون رقیق کردن استفاده می‌شود که خواصی نظیر تقویت‌کننده، آرام‌بخش، ضد گرمازدگی و مقوی قلب دارد. گاهی نیز به صورت شربت آن را رقیق و مقداری شکر به آن اضافه می‌شود. عرق بیدمشک علاوه بر ضد عطش بودن، خاصیت آرام‌بخشی و تقویت قلب نیز دارد و مطالعه‌های اخیر خواصی را که از قدیم به تجربه به آن نسبت می‌دادند، از نظر علمی به اثبات رسانده‌اند.

گلاب

گلاب در حقیقت نوعی عرق گیاهی است که از گلبرگ‌های چند نوع گل محمدی تهیه می‌شود. گلاب ایرانی که به ویژه در ناحیه قمصر کاشان تهیه می‌شود، بسیار معروف است. گلاب که همان اسانس گل محمدی است، خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله می‌توان به ضد اسهال، ضد التهاب، افزایش‌دهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، خلط‌آور، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد. در ضمن، گلاب به برخی محصولات مثل فالوده، بستنی یا برخی شربت‌ها افزوده می‌شود. گاهی نیز خود گلاب به شکل رقیق به حالت شربت به مصرف می‌رسد. این مایع در عین حال که خواص نامبرده را دارد در پیشگیری از عطش و گرمازدگی هم موثر است. گلاب که همان اسانس گل محمدی است، خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله می‌توان به ضد اسهال، ضد التهاب، افزایش‌دهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، خلط‌آور، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد . غیر از این نوشیدنی ها، در فصل تابستان از بقیه میوه‌ها هم برای تأمین آب بدن می‌توان کمک گرفت. طالبی، خربزه و هندوانه جلوی گرمازدگی و عطش را می‌گیرند و آلبالو، هلو و آناناس نیز از میوه‌هایی هستند که هم به شکل طبیعی و هم به شکل عصاره و رقیق‌شده می‌توانند در روزهای گرم تابستان مفید باشند. توجه: از آن جا که این روزها شربت ‌های سنتی توسط برخی دستفروشان در گوشه و کنار خیابان‌ ها در شرایط کاملا غیر بهداشتی با یخ‌ ها و آب آلوده تهیه و عرضه می ‌شوند بنابراین بهتر است این شربت ‌ها را به صورت خانگی تهیه و برای خارج از منزل همراه ببرید.





تعداد بازدید از این مطلب: 831


آخرین مطالب مشابه

 دنیای ایرانیان
مطالب برگزیده
* کبد چرب * آلوئه ورا و خواص گیاه آلوئه ورا * انار، معجزه انار در درمان بیماری‌های التهابی * خواص دوغ و کفیر *  خواص داروئی باقلا * هویج گیاهی خون ساز * پیری زود رس با خوردن این مواد * سری جدید جوک و اس ام اس های خنده دار اسفند 93 * مراسم بله برون * چگونه عکس‌های پاک شده از روی تلفن همراه یا دوربین را ریکاوری کنیم؟ * رونمایی ناسا از روبات میمون نما * خواص گل ختمی * چگونه عمر ماشین لباس شویی را زیاد کنیم * هلو * خواص شاهدانه * EJECT کردن حرفه ای فلش مموری * پیتزا سبزیجات در سبک ناتورالیسم * تربیت و اصلاح در خانه و خانواده * طرز تهیه کیک بستنی شکلاتی * 20 خاصیت دارویی معجون سیاه دانه و عسل * جوک و اس ام اس خنده دار تبریک عید * مورد داشتیم که ... * خواص بادمجان * درمان گیاهی بیماری پروستات * طرز تهیه سان شاین * خواص تخمه آفتابگردان * آبله‌ مرغان‌ * واکسیناسیون موثرترین راه برای ارتقای سلامت کودکان است * هفت روش برای جلوگیری از هک شدن * نوشيدني توت فرنگي و شير * خواص درمانی زیره سیاه * راز جوانی در ترکیب عسل و دارچین * خوردن شوید سرفه و تنگی نفس را بهبود میبخشد * توصیه هایی برای کاهش تماس با امواج موبایل * چگونه گوشی‌هوشمند به آب افتاده خود را نجات دهیم؟ * طرز تهیه اسموتی زرشک با انار * آموزش و طرز تهیه کباب کوبیده * ترفندهایی برای استفاده مجدد از وسایل دور ریختنی * باورهای غلط و متداول در مورد تناسب اندام * طرز تهیه شنیسل روسی * بستنی رولی * پیام های تغذیه ای در مورد کاهش مصرف نمک * زولبیا و بامیه * نوشیدنی مخلوط * دسر ماست و لبو * طرز تهیه ته چين مرغ * گیاهان رقیق کننده ی خون * سخا چيست؟ * آبشار دره عشق، اردل * خشکی درمغز نشانه چیست؟ * عاشقانه ی دلتنگی * چرا نباید نوشابه بخوریم؟ * پنج خطای شناخته شده در مصرف سیر * آب هندوانه با طعم ليمو * طرز تهیه خورش بادمجان مجلسی * دانستنیهای قبل از عاشق شدن * ۱۵درمان خانگی برای آفتاب سوختگی * طرز تهیه کوفته برنجی سوخاری * طرز تهیه نان پنجره ای * بهترین لاغر کننده های دنیا * فواید و مضرات استفاده از اینترنت * طرز تهیه دمی گوجه * جدول زمان نگهداری برخی مواد غذایی در یخچال و فریزر * ناگت ماهی با سیب زمینی سرخ شده * هيچ باكى از مرگ نداشتم! * سنجش اکسیژن با نانو حسگر گازی * کم خوابی خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش میدهد * دسر ویکتوریا * بوستان آب و آتش * یک شاخه رزماری یک دنیا خاصیت