>> سلامت >> گیاهان دارویی >> خواص هل؛ دانه معطر

خواص هل؛ دانه معطر

خواص هل؛ دانه معطر


خواص هل؛

دانه معطر Cardamom هل هل گیاهی است كه در مناطق حاره و گرم می روید . وطن آن هندوستان می باشد و حدود 80 درصد هل مصرفی دنیا از هندوستان تامین می شود. نام علمی این گیاه Elettaria cardamomum است. میوه ی هل، بیضی شكل و به رنگ های زرد، سبز یا سیاه است. دانه های معطر و مطبوعی به رنگ قهوه ای در میوه ی آن وجود دارد كه به عنوان ادویه و برای خوشبو كردن نوشیدنی ها و غذاها به مصرف می رسد.

عطر خوش و اثر گرمابخش و اشتهاآور هل، این دانه را به یكی از بهترین طعم دهنده ها برای انواع نوشیدنی، دسر و شیرینی تبدیل می سازد. در هندوستان، خاورمیانه، اروپا و آمریكای لاتین، این ادویه روغنی برای تهیه انواع نان ، كیك و شیرینی ها و همچنین چای و قهوه به كار می رود. در بسیاری از شیرینی ها و دسرهای سنتی ایرانی نیز از هل كوبیده یا آسیاب شده استفاده می شود. خواص درمانی: هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است. جویدن دانه های هل پس از صرف غذا ضمن كمك به هضم و گوارش بهتر غذا، می تواند بوی نامطبوع دهان(مثل بوی سیر و پیاز) را نیز خنثی كند. دانه های هل خواص گرمابخشی داشته و معده و روده ها را تقویت می كنند. هل اشتها را تحریك می كند و عمل هضم غذا را بهبود می بخشد.

نوشیدن دم كرده ی داغ آن موجب تسكین كولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده می شود. یكی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند هل، جلوگیری از تشكیل خلط در گلو است. از این رو می توان آن را به محصولات لبنی و پودینگ ها افزود تا اثر شیر را كه موجب تشكیل خلط در گلو می شود خنثی كرده و به هضم آن نیز كمك كند. دانه های هل خاصیت داروی اكسپكتورانت را دارد و سینوس ها و برونش ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاك می كنند. هل چنان كه ذكر شد خواص گرمابخش و انرژی زا دارد از این رو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته كمك می كند، اضطراب و نگرانی را كاهش می دهد و در رفع افسردگی موثر است. هل همچنین كلیه ها را تقویت می كند و گفته می شود برای درمان شب ادراری كودكان مفید است.

 دیگر خواص هل عبارتند از:

- تقویت كنده قلب است.

- بادشكن بوده و گاز معده و روده را از بدن خارج می سازد.

- تقویت كننده بدن است.

- ادرار آور است.

- قاعدگی را باز می کند.

- زخم های دهان را برطرف می كند، بدین منظور دم كرده هل را در دهان قرقره كنید.

- خوشبو كننده دهان است.

- برای تسكین درد گوش ، گرد هل را در گوش بریزید.

- تب را پایین می آورد.

- معالج سرماخوردگی است.

- برای تسكین درد روماتیسم مفید است.

- ضد مسمومیت است.

- برای رفع بیماری های چشم مفید است.

تهیه دم کرده هل:

مقدار 30 گرم هل کوبیده را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و بنوشید. هل را همچنین می توان موقع دم کردن چای، به آن اضافه کرد. تهیه یک دم کرده دارویی با هل: دم کرده هل برای تهیه یك دم کرده ی گیاهی معطر و آرام بخش و خوش طعم، 4 عدد دانه هل را همراه با 4 عدد دانه فلفل سیاه، 4عدد دانه میخك، یك قطعه دارچین نكوبیده و چند حلقه نازك زنجبیل تازه در 600 میلی لیتر آب بریزید. آن را به مدت نیم ساعت روی حرارت ملایم قرار دهید، اما مواظب باشید نجوشد. دم کرده را صاف كنید و به صورت داغ همراه با كمی شیر یا عسل بنوشید. نوشیدن این دم کرده دو بار در روز، درمانی فوق العاده برای سرفه و سرماخوردگی است. مضرات مصرف زیاد هل: مصرف زیاد هل برای روده ها مضر است. برای رفع این مشکل، آن را باید با کتیرا خورد.





تعداد بازدید از این مطلب: 1212


آخرین مطالب مشابه

 دنیای ایرانیان
مطالب برگزیده
* آشنايي با خواص كدو سبز * 10 خاصیت چای بابونه * چربی های دور شکمی و تصورات غلط ما! * فيض من عام است و فضل من عميم‏ * خواص طالبی * خواص زرد آلو * اسماء * استرس\" عامل افزایش بروز \"آلرژی\" * طرز تهیه ی دلمه ی بادمجان * امگا3 و تاثیرآن بر چشم * طرز تهیه بادمجان با سس ماست * چرا خدا مردها را خلق کرد؟ (طنز) * آب هندوانه با طعم ليمو * دستگاه بستنی ساز رولی و طرز تهیه بستنی رولی با آن * فواید دوچرخه سواری * تشنج در کودکان و نکاتی برای کاهش تشنج * خورش آلو مرغ، برای مجالس رسمی * چطور زندگی شاد تری داشته باشیم؟ * خواص ریحان * دسر ماست و لبو * ۱۴ دانستنی جالب در مورد اینترنت * دلایل کبد چرب در جوانان * معرفی جاذبه های گردشگری شهر ری * راز های روان شناسی در مورد آقایان… * پسر ۷ ساله‌ای که اندازه گوگل می‌داند! * خواص توت خشک * بستنی و سرگذشت بستنی * 25 درس برای داشتن زندگی ساده تر * طرز تهیه بستنی رولی * خواص درمانی زیره سیاه * دانستنی هایی درباره مودم های جیبی وایمکس ایرانسل * اعمال شب های قدر * توصیه هایی برای داشتن سلامت روان * فواید و مضرات استفاده از اینترنت * طرز تهیه سالاد مرغ و گوجه فرنگی * 5 کاری که نباید با گوش ها کرد * لاک زدن و بروز سرطان * جوک های جدید و خنده دار بسیار خفن و شاد * ضايع كردن نماز * مشکل تایپ فارسی در نوار آدرس فایرفاکس * خواص مويز * خصوصیات بستنی خوب * روش های برقراری امنیت رمز عبور * طرز تهیه ته چین دولایه * بستنی و عدم ناباروری * بوستان بانوان نرگس * چشمه ی غربال بیز * اعمال مخصوصه ماه شعبان * شخصیت شناسی از روی خوراکیهای مورد علاقه * طرز تهیه کیک اسفنجی * سیر و درمان آرتروز و رماتیسم * خواص شکلات سیاه * شکلات TWIX * نکاتی برای جوان ماندن پوست * آلوئه ورا و خواص گیاه آلوئه ورا * بستنی و سرگذشت آن * طرز تهیه موهیتو * طرز تهیه کوکوی بادمجان * طرز تهیه دسرکیک خرما * پنج نکته که باید درباره اپلیکیشن PHOTOS در آیفون بدانید * مصرف کپسول امگا 3 می تواند خطرناک باشد * طرز تهیه خوراک زبان گوساله * لیموناد زنجبیلی * آشنایی با خواص و مضرات دارچین * برج آزادی تهران * روش پخت چند غذای خوشمزه با لوبیا * طرز تهیه کوکوی کدو سبز * به دنیای مجازی معتاد شده اید؟ * طرز تهیه کیک چوبی شکلاتی برای نوروز * اس ام اس پ ن پ