>> سلامت >> گیاهان دارویی >> زردچوبه و خواص آن

زردچوبه و خواص آن

زردچوبه و خواص آن


زردچوبه گیاهی است علفی، پایا و دارای ریزوم هایی که از آن ساقه ی هوایی به ارتفاع یک تا یک و نیم متر خارج می شود. برگ های این گیاه در قاعده ی ساقه، تقریباً غلاف دارد و در بالای ساقه، بدون غلاف هستند. ساقه ی گل دار از بین برگ ها خارج شده و به رنگ سبز مایل به زرد یا زرد است. قسمت مورد استفاده، ریزوم ها است که کشت کاران پس از کندن و بیرون آوردن آن از زمین، ریشه های فرعی را جدا کرده و پس از شست و شو، در آفتاب، خشک می کنند؛ سپس به مصرف می رسانند. زردچوبه در ایران نمی روید و جزء اقلام وارداتی است. [categoriy],

 تاریخچه:

زردچوبه طعمی تلخ و تند دارد و از اجزای اصلی پودرهای کاری و برخی از انواع خردل است. پودر و اولئورزین زردچوبه در صنعت آشپزی به عنوان طعم دهنده ی غذا، بسیار استفاده می شود. زردچوبه در طب آسیایی، از گذشته های دور کاربرد داشته است. در طب چینی، برای درمان مشکلات متفاوتی نظیر بواسیر و نفخ، به کار می رفته، هم چنین به شکل ضماد و پماد به عنوان مسکن و برای درمان عفونت های قارچی نظیر کچلی، به طور موضعی کاربرد داشته است. از زردچوبه برای کنترل زردی و هپاتیت، و از روغن آن نیز گاهی در عطر سازی استفاده می شود.

ادویه جات و سلامت - جغرافیایی:

زردچوبه در نواحی گرم آسیا و آفریقا کشت می گردد. بیشترین صادرات این محصول از کشورهای هند، اندونزی و چین صورت می گیرد. ترکیبات مهم: مهم ترین ترکیبات زردچوبه پیگمان های زرد رنگی، از دسته کورکومینوزیدها هستند. این مواد به میزان 3 تا 5 درصد زردچوبه را تشکیل می دهند و ترکیبات اصلی آن شامل کورکومین و دزوکسی کورکومین هستند. ترکیبات دیگر شامل اسانس به میزان 3 تا 7 درصد است که مهم ترین مواد آن شامل بیس آبولن، گواین، ژرماکرن، تورمرون، زینجیبرن و کورلون هستند. با توجه به مقادیر متفاوت مشتقات بیس آبولن در گونه های مختل زردچوبه، می توان گونه های مختلف آن را تشخیص داد. چون ترکیبات و در نتیجه خواص گونه های مختلف زردچوبه تا حد زیادی به هم شبیه هستند، لذا از ریزوم سه گونه دیگر از جمله Curcuma phaeocaulis , Curcuma kwangsiensis Curcuma wenyujin به عنوان زردچوبه استفاده می شود. اثرات مهم: مهم ترین خاصیت زردچوبه، خاصیت صفرا آوری آن است. از دیگر خواص آن اثرات ضد التهاب، ضد سموم بعضی مارها، ضد سموم کبد ی، ضد باکتری، ضد سرطان، ضد نفخ و مقوی معده هستند.

شرح بعضی خواص مهم آن عبارتند از:

خاصیت ضد اکسیدان: این خاصیت مربوط به هر دو دسته مواد محلول در آب و چربی آن است. این خاصیت زردچوبه قوی تر از ویتامین E است.

خاصیت ضد سرطان: این خاصیت را مربوط به اثرات ضد اکسیدان مستقیم یا از طریق خنثی کردن رادیکال های آزاد و یا خنثی کردن بعضی از مواد موثر کارسینوژن می دانند که در آزمایشات داخل و خارج از بدن به اثبات رسیده است.

خاصیت ضد ورم: خاصیت ضد ورم زردچوبه مشابه اثر کورتیزون یا فنیل بوتازون است.

زردچوبه و بیماری قلبی – عروقی: زردچوبه دارای خاصیت کاهش کلسترول و جلوگیری از چسبندگی پلاکت ها است.

زردچوبه و کبد : از نظر محافظتی اثراتی شبیه به گلی سریزین یا سیلی مارین را ایجاد می کند.

روده ای – معده ای: زردچوبه دارای اثر ضد نفخ و ازدیاد آنزیم های روده و معده است. مقدار زیاد آن ممکن است باعث زخم شود؛ ولی مقدار کم آن باعث افزایش ترشحات معده شده و از زخم حاصل از استرس، الکل و ایندومتاسین جلوگیری می کند.

ویژگی ضد میکروبی زردچوبه: اسانس زردچوبه دارای خاصیت ضد میکروبی به روی بسیاری از میکروارگانیسم ها از جمله استافیلوکوک، استرپتوکوک، کلستریدیوم، سارسینا، کورینه باکتریوم و خاصیت ضد قارچی است.

مقدار مصرف :

مقدار مصرف دارویی روزانه زردچوبه حدود 5/1 تا 3 گرم است که می توان در دوزهای نیم تا یک گرمی در سه نوبت مصرف کرد. هم چنین بهتر است از فرآورده های استاندارد شده به عنوان دارو مصرف شوند.

فرآورده های دارویی:

حدود 70 فرآورده دارویی از زردچوبه در نقاط مختلف جهان تهیه و مصرف می شوند. بیشتر این محصولات مربوط به بر طرف کردن مشکلات صفرا و به عنوان صفرا آور هستند. از زردچوبه به صورت پودر در تغذیه مصرف می شود. هم چنین به صورت مخلوط به شکل ادویه در جهان مصرف زیادی دارد و یکی از پُر مصرف ترین اشکال آن به صورت پودر کاری است. هم چنین تنتور زردچوبه نیز تهیه شده که مقدار مصرف آن نیم تا یک میلی لیتر سه بار در روز می باشد.

عوارضی جانبی:

مطالعات روی کشت سلول نشان می دهد که کورکومینوزیدها می توانند اثرات سیتوتوکسیک (کشنده ی سلول) داشته باشند؛ ولی این موضوع در اثر مصرف زردچوبه در انسان گزارش نشده است. همین مواد ممکن است باعث تغییرات شکل زخم معده شوند.

مهم ترین اثرات گزارش شده زردچوبه: ضد آمیب، ضد درد، ضد اسید معده، ضد آرتریت، ضد باکتری، پادزهر آرسنیک، ضد ادم، ضد حساسیت، ضد سرطان، ضد ویروس ایدز، ضد موتاژن، ضد اکسیدان، ضد پسوریازیس، ضد تب، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، ضد زخم معده، ضد نفخ، قابض، ادرارآور، خلط آور، محافظ معده، بندآورنده ی خون، محافظ کبد ، کاهش دهنده ی چربی خون، مقوی معده، مقوی رحم، قارچ کش، کرم کش، محرک سیستم ایمنی و محرک ترشح موکوس.

نکات قابل توجه:

1- برای مصرف دارویی زردچوبه، می توان آن را در کپسول های پانصد میلی گرمی ژلاتینی که در داروخانه ها به فروش می رسند، پُر نموده و استفاده کرد.

2- در صورتی که بخواهیم از اثر دارویی زردچوبه استفاده کنیم مسلماً میزان مصرف آن باید بیش از اندازه غذایی و در حد توصیه شده باشد.

3- برای نگه داری زردچوبه نباید از ظروف پلاستیکی استفاده کرد. بهترین ظروف آلومینیومی و شیشه های رنگی (قهوه ای) می باشند. هم چنین درب ظرف باید کاملا بسته باشد.

4- ریشه و ریزوم زردچوبه که پودر نشده است در برابر حرارت مقاوم تر از پودر آن است، ولی چون اکثراً پودر زردچوبه در بازار مصرف به فروش می رسد، برای نگه داری طولانی مدت آن بهتر است در جای خنک نگه داری شود.

5- چون بخشی از اثرات زردچوبه مربوط به رایحه (اسانس) آن می باشد که در اثر حرارت و یا مرور زمان کاسته می شود، لذا زردچوبه کهنه دارای خواصی کمتر از زردچوبه تازه است.

6- میزان مصرف زردچوبه به عنوان دارویی تا روزی 3 گرم برای اشخاص بالغ بلامانع می باشد. گزارشاتی مبنی بر مصرف 8 تا 10 گرم زردچوبه به طور روزانه در هندوستان بدون اثرات جانبی در انسان به چاپ رسیده است.





تعداد بازدید از این مطلب: 929


آخرین مطالب مشابه

 دنیای ایرانیان
مطالب برگزیده
* طرز تهیه شور ماهی پلو غذای جنوبی * مقايسه خورشيد و زمين‏ * قرص سیر چه تاثیری بر فشار خون دارد؟ * کسب و کاریی با حاشیه سود 400% * توصیه هایی برای کاهش تماس با امواج موبایل * علائم تومور مغزی * بازار اردبیل * آن كيست كه بر من مسلط شود؟ * چرا نباید نوشابه بخوریم؟ * کاهش وزن با نوشیدن آب گرم بعد از هر وعده غذایی * اثرات ام اس بر بینایی * چشمه ی غربال بیز * فرستادن اس ام اس بدون افتادن شماره. * شخصیت شناسی افراد بر اساس گروه خونیشان * آشنایی با خواص تغذیه‌ای و درمانی پیازچه * دستگاه های صنعتی در حوزه مواد غذایی * هنر فهميدن * خواص درمانی به لیمو * سوپ قارچ با مرغ و جو * ولادت حضرت ابوالفضل علیه السلام * سوفله پرتقال، یک دسر متفاوت فرانسوی * طرز تهیه ی پیتزا مخلوط * شیرینی آردی برای نوروز * درمان زوال عقل با کمک انسولین * طرز تهیه دسر خامه وقهوه با آگار آگار * اعمال شب نوزدهم رمضان * پاناکوتای قهوه یک دسر ایتالیایی * جملات عاشقانه و احساسی(1) * مصرف کپسول امگا 3 می تواند خطرناک باشد * سری جدید جوک و اس ام اس های خنده دار اسفند 93 * جوان خائف و مرد عابد * چربی ترانس یا اشباع شده؟ * طرز تهیه سالاد مرغ و نخود * سوپ قارچ و جو پرک * نارگیل * طرز تهیه ته چین دولایه * سوفله آناناس دسری ساده و خوشمزه * طرز تهیه مربای انجیر * خواص گیاه تره کوهی/تره کوهی سرشار از آهن است * دعای فرج امام زمان (ع) * جملاتی را که نباید به کودک گفت * طراحی و ساخت کیت تشخیص زود هنگام سرطان * عمارت مسعودیه * آلو خشک و تاثیر آن بر سلامتی * خواص انار * خواص لیمو شیرین * توصیه هایی برای افراد مبتلا به دیابت * معرفی جاذبه های گردشگری شهر ری * دسر ماست و لبو * آموزش نصب مادربورد * جملات زیبا و دلنشین * رول بستنی چیست * خواص نوتلا - نوتلا در بستنی کاردکی * مسجد جامع کبیر یزد * سدر و تاثیر آن بر پوست و مو * طرز تهیه مربای توت فرنگی * تاثیر بعضی از خوراکی ها بر بیماریها * شربت ‌های سنتی مناسب برای روزهای گرم * خواص نارنگی * عكس پروفایل تان، نشانه شخصیت شماست! * اعمال شب و روز نیمه رجب * چند نشانه سرطان که جدی گرفته نمیشود * پنج خطای شناخته شده در مصرف سیر * کم خوابی خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش میدهد * دسر ماست و خرما * اس ام اس خنده دار(3) * خواص بی نظیر پیاز * طرز تهیه کوکوی ورمیشل * خواص تغذیه‌ای و درمانی گیاه پیازچه * فشار خون و دیابت شایع ترین دلایل نارسایی کلیوی